Licznik odwiedzin : 1132014 biuro@lgdzs.pl 530 310 888

  • maple.jpg
  • raindrops.jpg
  • walden-pond.jpg
A A A

Naszymi gośćmi byli najmłodsi mieszkańcy województwa lubuskiego.

W przemiłym gronie spędziliśmy czas przygotowując posiłki w duchu w zero waste.

Podczas warsztatów przygotowaliśmy:

• Soki i smoothie - resztki warzyw i owoców i obierki , które da się jeszcze wykorzystać oraz

• Pizze zero waste – jedno z najlepszych pomysłów na danie po porządkach w lodówce.

Można do niej wykorzystać różne składniki, w zależności od gustu i tego, co znajdziemy, np. pokrojone na kawałki parówki, różnego rodzaju wędliny, sery, końcówki warzyw takich jak pomidor, papryka, cebula.

Bez względu na to czy należysz do grupy ludzi obierających prawie wszystkie warzywa i owoce (bo pestycydy), czy jesz je ze skórką (bo w skórce najwięcej witamin), zazwyczaj.

Zobacz kilka moich pomysłów na to, co można zrobić ze skórkami warzyw i owoców.

A to inne pomysły jak wykorzystać resztki i obierki z warzyw?

1. Pesto z liści rzodkiewki

Rzodkiewka na kanapki, a jej liście do zrobienia pesto! Zblendowane z prażonym słonecznikiem czy orzechami nerkowca, czosnkiem, sokiem z cytryny, oliwą i przyprawami, liście rzodkiewki zamienią się w pesto do makaronu i nie tylko.

2. Chipsy ze skórek warzyw lub liści

Obierki z ziemniaka, marchewki czy liście kalafiora mogą posłużyć za bazę do zrobienia zdrowej, domowej alternatywy zero waste dla sklepowych chipsów. Umyte i osuszone obierki/liście należy skropić oliwą, dodać ulubione przyprawy, dokładnie wymieszać i wstawić do nagrzanego piekarnika – 10 minut w 180 °C powinno wystarczyć, aby chipsy były chrupiące.

3. Herbata ze skórkami owocowymi

Miękkie skórki owoców: jabłka, cytryny czy pomarańczy możesz wykorzystać jako dodatek do zimowej herbaty. Świeże, umyte skórki wystarczy pokroić w paski i dodać do herebaty.

4. Ocet ze skórek cytrusów

Ocet cytrusowy to uniwersalny środek do sprzątania w stylu zero waste. Przygotowanie nie zajmie więcej niż 5 minut. Skórki umieść w półlitrowym słoiku (skórki powinny zająć 3/4 wysokości słoika) i zalej octem ponad ich powierzchnię. Odstaw słoik w ciemne miejsce na 10-14 dni. Płyn powinien nabrać pomarańczowego odcienia i zapachu cytrusów. Przelej do butelki ze spryskiwaczem. Zużyj w ciągu maksymalnie 2 tygodni.

5. Skórka z cytryny i sól do czyszczenia drewnianej deski kuchennej

Czyszczące zdolności cytryny pomogą też w odświeżeniu kuchennej deski. Deskę wystarczy posypać solą i przecierać jej warstwę za pomocą świeżej skórki cytrynowej. Ważne aby skórka była świeża! Możesz też dodać kilka kropel soku z cytryny.

6. Środek na mole spożywcze

Mole spożywcze nie lubią zapachu cytrusów, dlatego skórki tych owoców idealnie nadają się do zrobienia domowego środka odstraszającego. Garść skórek wystarczy zawinąć w kawałek gazy, związać gumką recepturką lub sznurkiem i powiesić lub położyć w szafce czy szufladzie.